top of page
  • Writer's pictureRareș-Andrei Dinu

Cărți care te ajută să te ajuți singur

Updated: Dec 9, 2021

Oamenii atribuie foarte multe funcții cărților. Există cărți ce au ca sarcină să te rupă de contextul în care te afli și să te livreze într-un altul fictiv. Există cărți menite să te facă să înțelegi mai bine tocmai contextul acela în care te afli deja. Există cărți ce își însușesc scopul de a împinge idei, doctrine sau ideologii. Există și foarte multe cărți care, indiferent de misiunea la care aspiră, se dovedesc adesea a-și atinge culmile utilității atunci când sunt strecurate sub piciorul prea scurt al unei mese luate la reducere.


O popularitate remarcabilă o au astăzi cărțile care vin să te ajute să te ajuți singur. În spațiul autohton lumea numește adesea această categorie aproape-literară „dezvoltare personală”, însă trebuie să recunoaștem că această sintagmă este prea îndepărtată de mult mai potrivitul și cuprinzătorul termen englezesc „sefl-help”.


Acum câțiva ani, am profitat de apariția unui Kindle primit cadou în viața mea pentru a încerca să citesc și cărți cu care mi-ar fi fost rușine să mă prezint la casa de marcat a unei librării, printre care și o carte de „self-help”, intitulată bombastic și atrăgător You Are A Badass (îmi cer scuze autoarei, dar nu i-am reținut numele și cumva prefer să scriu acceastă paranteză decât să o caut pe Google). Trecând peste sfaturile ceva mai radicale precum „schimbă-ți toți prietenii”, recunosc că la vârsta aceea îmi părea cel puțin decentă, până la capitolul în care încerca să îmi explice ce ar trebui să fac eu, ca femeie însărcinată, ca să fiu badass. După câteva momente de intensă introspecție și examinare a locului meu în univers, mi-am amintit că nu sunt femeie și că nu voi fi niciodată însărcinată, așa că am abandonat cartea. Cu toate acestea, am citit mai bine de jumătate din ea, fapt ce mă face să cred că sunt îndreptățit ca în cele ce urmează să îmi dau cu părerea despre acest fenomen.


Așadar, să începem cu ceea ce contează. De ce caută oamenii să găsească secrete sau reguli pentru viață? De unde toată această nevoie de a construi personalități aproape mitice în jurul unor autori? De ce își dorește toată lumea un guru al lui? Oamenii caută mentori și modele în tot felul de personaje, de la pseudo-mistici precum Osho sau așa-ziși „intelectuali pop” precum Jordan Peterson și până la simpli bloggeri ca Mark Manson. Iar motivele, dacă e să mă întrebați pe mine, sunt diverse.

Arhitectura ființei umane este fragilă și din cale-afară de imperfectă. Genul de proiect amatoricesc care, dacă printr-o minune ajunge să fie aprobat și construit, va avea nevoie de mentenanță constantă și costisitoare pentru a nu se dărâma la primul cutremur. Și cum în ziua de astăzi terapia este scumpă și încă foarte stigmatizată, iar însuși actul de a cere ajutor este văzut drept un semn de slăbiciune, firește că oamenii își caută răspunsurile în această vastă recoltă de enunțuri generice colecționate în preaslăvitele cărți de „self-help”.


Simt nevoia de a îmi invoca toate rezervele de modestie și sinceritate pentru a recunoaște că nu știu. Nu știu dacă secretul funcționează. Nu știu dacă făcutul patului și teoria homarului sunt soluția unei vieți sănătoase. Nu știu dacă este suficient să fii, fără să încerci să devii. Dar știu că pentru unii cu siguranță a mers. Pentru că dacă este ceva ce putem spune cu certitudine despre specia umană este faptul că suntem mulți. Și din atâția câți suntem, e greu să găsești un sfat care să nu meargă pentru nimeni. Pornind de la acest gând și dat fiind faptul că mi-am epuizat deja rezervele de modestie în primele fraze ale acestui paragraf, vă rog să îmi permiteți aroganța ca în următoarele rânduri să compun propria mea colecție de enunțuri și să fiu micul vostru guru de pe internet.


- 13 sugestii pentru viață și nu numai -



Aveți probleme de orice fel în viață? Sunteți nemulțumiți de propria persoană? Atunci ați nimerit în locul ideal. Voilà la solution pour la vie parfaite!


  1. Atunci când ești trist, oprește-te din a mai fi trist și fii fericit.

  2. Atunci când ești sărac, oprește-te din a mai fi sărac și fii bogat.

  3. Atunci când ești bolnav, oprește-te din a mai fi bolnav și fii sănătos.

  4. Fii calculat și precaut, mai puțin atunci când trebuie să fii impulsiv.

  5. Fii impulsiv, mai puțin atunci când trebuie să fii calculat și precaut.

  6. Ține minte că viața e frumoasă, mai puțin atunci când nu este.

  7. Iubește, mai puțin atunci când nu iubești.

  8. Dansează atunci când se cade să dansezi.

  9. Nu dansa atunci când nu se cade să dansezi.

  10. Nu te teme decât atunci când este mai bine să te temi.

  11. Spune adevărul, mai puțin atunci când mai bine minți.

  12. Nu spune adevărul atunci când mai bine minți.

  13. Fii bun, mai puțin atunci când nu poți.


Aviz consumatorilor: Utilizați aceste mantre cu responsabilitate și pe propria răspundere. Efectele secundare pot include timp pierdut, crize existențiale, judecata celor apropiați, indigestie pseudo-intelectuală și multe alte expresii fără sens.





0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page