top of page
  • Writer's pictureRareÈ™-Andrei Dinu

First Reformed. O avalanșă de fiori

Updated: Dec 9, 2021


Eram conștient de existența acestui film de ceva timp, urmărind cariera lui Ethan Hawke, însă am tot amânat vizionarea. Recent am văzut că a apărut pe Netflix, așa că am decis că era în sfârșit timpul să îl văd. Și cred că pot spune că m-a dat pe spate. În mai multe feluri.



First Reformed este scris și regizat de Paul Schrader (cunoscut pentru scenarii precum Taxi Driver sau The Last Temptation of Christ) și se axează pe destinul Reverendului Ernst Toller.



Aflăm destul de repede că Toller, jucat de Ethan Hawke, provine dintr-o familie cu puternice convingeri patriotice și că a servit și ca preot militar. Însă, după ce fiul său a fost ucis în Iraq și a fost părăsit de soție, acesta a părăsit acea viață, realizând cât de inutil și imoral era acel război. Ba mai mult, a ajuns să intre în conflict și cu propria sa credință. A ajuns să primească în grijă o veche biserică protestantă, devenind un pilon de susținere pentru o micuță comunitate, cu toate că, în spatele figurii sale preotești, viața sa se dărâma încet.

O tânără pe nume Mary, interpretată de Amanda Seyfried, vine la Rev. Toller și îl roagă să discute cu soțul ei, care dorea ca ea să facă avort pentru că nu dorea să aducă un copil într-o lumea care își bate joc de mediu de dragul profitului. De aici pornește o serie de evenimente dramatice care îl fac pe Toller să vadă nedreptățile adânci din jurul său și să realizeze că până și biserica sa era implicată. Astfel, declinul său, atât psihic cât și fizic, este accelerat.



Povestea puternică și cutremurătoare a filmului este prezentată fără vreo mare ambiție cinematică. Majoritatea cadrelor sun statice și controlate, abținându-se de la exagerări, lăsând așadar faptele să vorbească de la sine. Sunt vreo două momente în care Schrader își permite însă să fie ceva mai expresiv, realizând imagini puțin psihedelice care, deși intră în contrast cu tonul de altfel realist al filmului, servesc drept ferestre binevenite în degradarea psihică a protagonistului.


Pentru unii, finalul ar putea ridica ușoare confuzii sau chiar ar putea părea că filmul nu se decide asupra unui final. Mie personal chiar îmi place felul în care a ales Schrader să încheie destinul lui Toller. Nu este un final deschis. Nu este nici unul foarte interpretabil. Este însă unul care te va lăsa cu unele întrebări.


Nu este o experiență confortabilă, însă este fără doar și poate una memorabilă. Un film ce toarnă în tine o avalanșă de fiori. După ce termini de vizionat The First Reformed, dacă îți pasă câtuși de puțin de lumea în care trăiești, vei fi revoltat. Filmul ridică multe semne de întrebare, prezintă probleme grave și nu prea găsește nici el soluții concrete. Însă vei aprecia din plin cele aproape două ore pe care le-ai rupt din timpul tău. Pe mine cel puțin m-a făcut să simt la o intensitate la care puține filme au mai reușit în ultimii ani.



0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page