top of page
  • Writer's pictureRareÈ™-Andrei Dinu

Across The Universe - Filmele lui RareÈ™ #4

Updated: Aug 9, 2020


Îmi plac musicalurile. Pur și simplu îmi plac. Da, poate părea puțin ridicol cum toată lumea începe deodată să cânte și să se miște în coregrafii ample, însă odată ce treci peste capcana cinismului și te lași cuprins de emoția scenei, începi să simți frumusețea musicalurilor. Și știți ce altceva îmi mai place? The Beatles. John, Paul, George și Ringo, patru englezi care au schimbat lumea cu muzica lor.

Dacă sunteți și voi ca mine, Across The Universe este un film ce nu trebuie ratat. Este un musical în care întreaga coloană sonoră este reprezentată de inconfundabilele hit-uri ale Beatleșilor.


Apărut în 2007, în regia lui Julie Taymor, filmul începe chiar în orașul natal al Beatleșilor, Liverpool. Aici îl cunoaștem pe protagonistul filmului, numit deloc întâmplător Jude, interpretat de Jim Strugess. Atât aspectul, cât și vocea lui Jude aduc aminte de un tânăr Paul McCartney, însă atitudinea și natura vieții sale familiare par a se apropia mai mult de John Lennon.

Jude părăsește străduțele gri și anoste ale Liverpool-ului și se mută în America. Aici se împrietenește rapid cu Max, un tânăr student la un colegiu de Ivy League, jucat de Joe Anderson. Odată cu această nouă prietenie, viața lui Jude se schimbă definitiv. Cei doi se mută în New York și intră într-un cer de oameni bizari, ușor nebuni și în care ardeau flăcările unui spirit tânăr și boem.

Printre personajele ce strălucesc se numără tânăra Prudence, un chitarist ce amintește de Jimmy Hendrix pe nume Jo-Jo și solista dezlănțuită Sadie, cărora li se adaugă o scurtă apariție a lui Bono.

Filmul prezintă o multitudine de teme și subiecte, cum ar fi evoluția și declinul relațiilor, strădaniile tinerilor alfați într-o lume în plină schimbare, dar și dramele aduse de războiul din Vietnam. Iar totul este prezentat în forma unei narațiuni propulsate cu o grație aparte de melodii precum Revolution, Strawberry Fields Forever, Lucy In The Sky With Diamonds, All You Need Is Love sau Helter Skelter. Nu te aștepți aproape niciodată ce cântec urmează și, de fiecare dată, acesta se îmbină perfect cu acțiunea. Niciun cântec nu pare forțat. Și toate sunt reinterpretate superb de actorii filmului, încapsulând spiritul inegalabil al originalelor.


Un pachet complet, estetic, dar și cu un substrat consistent, regăsind echilibrul perfect între dramă și simpla plăcere a muzicii, Across The Universe este unul dintre musicalurile mele preferate.

0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page