top of page
  • Writer's pictureRareÈ™-Andrei Dinu

Dungeons & Dragons: Zaruri și Imaginație

În cele ce urmează, m-am gândit să vă povestesc câte ceva despre un joc. Nu este un joc video, nu este nici tocmai un joc de masă, cel puțin nu în sensul cu care este obișnuită majoritatea. Mulți probabil ați mai auzit de Dungeons and Dragons. Dacă nu, auziți acum.

Acum vreo patru decenii, undeva în Statele Unite, doi indivizi numiți Gary Gygax și Dave Arneson lansau un joc numit Dungeons and Dragons (D&D). Nici nu ar fi bănuit cei doi în 1974 că jocul lor bazat pe un univers fantasy tolkienesc și cu o mecanică sa destul de complexă avea să devină un fenomen internațional, născând până și controverse. Pentru o bună perioadă de timp, D&D putea fi numit lejer sportul național al subculturii geek din SUA.

Însă, a sosit și momentul inevitabil în care interesul publicului a scăzut treptat, jocul devenind o nișă tot mai restrânsă. Asta până când, recent, date fiind constantele îmbunătățiri și un sistem de joc ceva mai accesibil, zarurile au căzut în favoarea sa. D&D a renăscut, poate chiar mai popular ca niciodată.


Dar ce este mai exact D&D?

Este, la bază, un joc de rol (RPG). Fiecare campanie are un Dungeon Master (DM), care servește drept narator și moderator al poveștii, iar protagoniștii sunt restul jucătorilor. Aceștia își construiesc personaje cu ajutorul character sheet-ului, având abilități și statistici (inteligență, forță, carism etc) specifice, dar și povești proprii. Fiecare personaj are o personalitate și un trecut cunoscut doar de către creatorul său și pe care ceilalți jucători îl pot afla treptat în timpul aventurii.

Libertatea pe care D&D ți-o oferă în concepere personajului este aproape nelimitată. Poți alege să fii bard, barbar, tâlhar, vrăjitor sau oricare alta din multele clase ale jocului. Iar dacă niciuna nu îți convine, poți discuta oricând cu DM-ul pentru a face una proprie.



D&D este, mai presus de toate, un continuu exercițiu de imaginație. La prima vedere jocul constă într-un grup de oameni ce se așează la o masă, cu hârtii și creioane în față, aruncând zaruri de forme ciudate și vorbind între ei. Pare bizar, într-adevăr, dar asta numai pentru că adevăratul joc se află în mintea lor. Prin puterea imaginației, jucătorii se transpun în lumea creată de DM și în pielea personajelor, trăindu-și aventura ca și cum totul ar fi real.




Joc D&D de aproape un an de zile. De multe ori, orele acelea au servit, cumva, drept terapie. Nimic nu putea fi mai benefic în perioadele de stres decât să mă rup efectiv din lume pentru câteva ore și să mă scufund într-o lume fantastică, transformându-mă într-un muzicant-poet, fost bibliotecar pe jumătate elf, luptând alături de vrăjitori nebuni, barbari, druizi sau vârcolaci. Nu aș fi crezut când mi-am conceput personajul că am să ajung să mă atașez atât de puternic de el și nici că acesta va deveni ceea ce este astăzi.


Cam atât am avut să vă spun despre Dungeons & Dragons. Dacă doriți să înțelegeți cu adevărat de ce acest joc continuă să fie popular și la 45 de ani de la lansare, adunați-vă câțiva amici și puneți bazele unei campanii. Nici nu este nevoie să cumpărați cine știe ce, dacă nu doriți. În ziua de astăzi, regulile se pot găsi foarte pe Internet. Aveți nevoie doar de foi, creioane, un set de zaruri, puțină imaginație și sunteți gata să vă începeți aventura.

0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page